Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

Støtteordning for deltakelse i eksterne turneringer

Årsmøtet har i 2024 bestemt at det skal settes av 8.000 kr til å støtte medlemmenes deltakelse i eksterne turneringer.

Det man kan søke på er innbetalt startkontingent i eksterne turneringer. Altså ikke reiseutgifter eller overnatting. Man kan søke på så mange turneringer man ønsker i perioden.

Turneringen må være FIDE-ratet. Det inkluderer dermed både lyn- hurtig- og langsjakkturneringer i både inn- og utland. Men vil ikke gjelde f.eks. BGP-turneringer, private turneringer eller Fischer Random.

Støtteordningen gjelder for spillere som er hovedmedlemmer i Follo sjakkforening i det øyeblikket turneringen spilles og fortsatt er hovedmedlem når støtten utbetales

Turneringen må i utgangspunktet fullføres (hvis det ikke er gode grunner til at man avbryter turneringen, f.eks. alvorlig sykdom).

Utbetalt støtte avhenger av hvor stor prosentandel søknadsbeløpet er i forhold til alle søknadene som er kommet inn.

Dersom et medlem f.eks. har søkt om tilsammen 2.000 kr og det har kommet inn søknader for tilsammen 20.000 kr, så vil vedkommende få utbetalt 10 % av potten. Og når potten som i år er på 8.000 kr, så vil vedkommende dermed få utbetalt 800 kr.

Man kan ikke få utbetalt mer enn man har betalt inn. Dersom man f.eks. er eneste søker og har betalt inn 1.000 kr, så betyr ikke det at man får utbetalt hele potten på 8.000 kr.

Send søknaden på e-post til kasserer Torstein Furnes ( Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. ). Søknaden skal for hver turnering inneholde:

• Link til resultatlisten på Internett
• Oppgi hvor mye du har betalt i startkontingent
• Kontonummer

Man kan søke på turneringer spilt i tidsrommet 1. desember 2023 – 1. desember 2024

Søknadsfrist er 1. desember 2024
Støtten blir utbetalt 24. desember 2024

FORSLAG til terminliste våren 2020

Forslag til terminliste våren 2020

Januar  
9 Konrad 1-4
16 KM 1
23 KM 2
30 Konrad 5-8
   
Februar  
6 KM 3
13 KM 4
20 Årsmøte. Konrad 9-12. Skolens vinterferie
27 KM 5
   
Mars  
5 KM 6
12 Konrad 13-16
19 KM 7
26 KM 8
   
April  
2 Konrad 17-20
16 KM 9
23 Konrad-finaler
30 KM lynsjakk
   
Mai  
7  
14  
28  
   
Juni  
4  
11  
   

 

 

 

 

 

Ikke helt som andre muséer...

Skrevet av Per Lea. September 2014.

Island kan muligens smykke seg med å ha tre av de mest originale muséer i Norden: vannmuséet i Stykkisholmur (http://www.libraryofwater.is/biography_bibliography.html), fallosmuséet i Reykjavik (http://www.phallus.is/en/) og ikke minst det som er mest interessant for sjakkspillere: Fischermuséet, eller rettere: Bobby Fischer Center i Selfoss http://www.fischersetur.is/ Under et besøk på Island nylig, fikk jeg anledning til å besøke 2 av dem – fallosmuséet droppet jeg. Vannmuséet, eller rettere: vannbiblioteket, hadde jeg neppe satt på min to-do-liste hvis jeg hadde vært turist, men siden det ble holdt et get-together-party der den første kvelden, havnet jeg der allikevel. Lokalene ble mest brukt til kunstutstillinger, og det største rommet var dominert av 13 glass-søyler med diameter på ca 30 cm fylt med smeltevann fra 13 forskjellige isbreer. Ikke det mest interessante jeg har sett, og det mest interessante fotomotivet var opplagt dette:

 

Der og da trodde jeg det bare var gjenglemt der, men de hadde faktisk et eget sjakkrom, noe jeg først ble oppmerksom på etter hjemkomsten. Hvis du befinner deg på Island uten leiebil, vil jeg ikke akkurat anbefale et besøk på Stykksiholmur : de 15 milene fra Reykjavik må i så fall tilbakelegges ved hjelp av buss, med 2 bytter underveis. Bussene går 2 ganger daglig: 07:15 og 17:30. Til Selfoss er det 54 km, men selv der må man bytte buss. Og disse bussene går ca en gang i timen. Men besøket bør nok planlegges grundig: ordinære åpningstider på Fischer-museet er 14:00-16:00 i perioden 15. mai til 15. september.

    

Kanskje ikke den mest imponerende museumsbygningen – førsteetasjen består av en blomsterbutikk (Sjafnarblóm) og en matbutikk (Fjallkonan) som spesialiserer seg på lokale produkter. Selv ankom jeg en snau time før åpningstid og gikk innom en bokkafé (Bókakaffi) på den andre siden av veien. Der hadde de en liten samling brukt sjakklitteraur, og jeg sikret meg et eksemplar av ”Rubinstein vinner!” for den nette sum av 1500 ISK. Boka inneholder 100 partier med Akiba Rubinstein og den svenske utgaven ble utgitt 1947. Boka hadde tidligere tilhørt Malmö Schacksällskaps bibliotek og var i sin tid en gave fra en Egon Kjellberg (om hvem jeg visste absolutt ingentiing før jeg googlet ham: han var ungdomskonulent i Skåne og Tävlingsledare på begynnelsen av 1970-tallet. Han skal vite at hans bokgave skal behandles med ærbødighet ). Bak i boka lå det et lånekort som tydet på at den hadde vært utlånt 1 – en – gang: 6. februar 1977. Jeg ble sittende en snau time med en kopp kaffe (med gratis påfyll), varm eplekake med krem og liflig pianomusikk i bakgrunnen, fordypet i boka til klokka slo 14:00. Da jeg gikk tilbake til museet (åpning på baksiden av huset) var dagens museumsvakt akkurat i ferd med å låse opp. Samtidig med meg kom det en lilleputt sammen med sin mor eller bestemor (jeg våget aldri å spørre, det kunne blitt pinlig hvis jeg hadde feilvurdert damens alder…). Inngangspengene ble puttet på det noe originale pengeskrinet:

    

Det er mye interessant som er utstilt, både ting som har direkte tilknytning til Fischer og noen mer perifere ting. En god del litteratur er også å få kjøpt, selv nøyde jeg meg med: Bobby Fischer comes home (om Fischers siste år på Island) av Helgi Olafsson og The Enigma of the Lewis chessmen (et forsøk på å bevise at de verdensberømte sjakkbrikkene som dukket opp rundt 1830 egentlig var islandske og ikke norske) av Gudmundur G Thórarinsson. Thórarinssons teori er er kraftig imøtegått av den norske sjakkhistorikeren Morten Lilleøren, og de to har hatt en heftig debatt publisert blant annet på www.chessbase.com.

Lokalene blir også benyttet av den lokale sjakklubben (Skákfélag Selfoss og nágrennis) som spiller der hver onsdag 19:30 – 22:00.

Både spillebordet fra VM 1972 og stolen han pleide å sitte på ved sine nesten daglige besøk i bruktbokhandelen Bókin er utstilt. Det er nok ingen tvil om at bildet til venstre er det mest interessante, sjakkhistorisk sett! På det til høyre synes knapt nok stolen…

     

Ellers var det også naturlig å besøke Fischers grav (rett under ordet Center på kartet nederst). Da jeg spurte guiden om hvor langt det var å gå, fikk jeg vite at det var snakk om et par kilometer. Men da den lilleputtmedbringende damen hørte dette, tilbød hun seg å kjøre meg dit. Og ikke bare det: da hun spurte hvor jeg skulle etterpå, fikk jeg skyss helt tilbake til Reykjavik – selv skulle hun og putten på kino!

    

Så hvis du kommer til Island en gang: glem den blå lagunen og alle severdigheter som turistbrosjyrene forteller deg at du bare MÅ se – prioriter heller en tur til Selfoss, bussen koster 2800 ISK tur/retur, som da jeg var der tilsvarte i overkant av 140 NOK – altså omtrent det samme som Ås-Oslo tur/retur med toget.

testside

.

Follo-medlemmer med hedersbevisninger

Her er en oversikt over nåværende og tidligere Follo-medlemmer som har mottatt hedersbevisninger fra Norges Sjakkforbund:


Norges Sjakkforbunds æresmedlemmer:

  • 2000: Otto Ibenfeldt († 2005)
  • 2009: Per Ofstad (medlem i Follo sjakkforening 1996-2002)


Norges Sjakkforbunds hederstegn i gull:

  • 1974: Leif Øgaard (medlem i Follo sjakkforening 1996-2001)
  • 1989: Otto Ibenfeldt († 2005)
  • 1989: Per Ofstad (medlem i Follo sjakkforening 1996-2002)


Norges Sjakkforbunds hedersplakett:

  • 2005: Per Lea
  • 2013: Torstein Furnes

 

Den komplette oversikten over alle NSFs hedersbevisninger finner du her.

Nyttige skjemaer

Trenger du noteringsskjema ?

Skriv ut Follo sjakkforenings noteringsskjema her !

Her er en link til Norges sjakkforbund, der man kan finne flere nyttige skjemaer (bl.a. bergertabeller, kamprapporter for Østlandsserien osv)

Intervju med klubbmesteren 2013, Per Lea

Mai 2013

For å starte med det tradisjonelle spørsmålet: Hvordan føles det?

Faktisk helt herlig! I den store sammenheng er kanskje ikke et klubbmesterskap i Follo sjakkforening noe som kvalifiserer til de store overskriftene i avisenes sjakkspalter, men når ambisjonene er som de er, så er enhver turneringseier ”stor”.

Ja – hva er egentlig ambisjonene?

Det har jo gått en stund – faktisk over 50 år – siden jeg skuffet måtte innse at min plan som gikk ut på å overrumple sjakkverdenen men å velge å forvandle en bonde til konge når den nådde åttenderaden. Hvordan dette alene skulle føre fram til et verdensmesterskap har jeg ikke nå helt klart for meg, men uansett så falt jo den planen grundig i grus da jeg kom over det lille heftet ”Sjakkspillet. Grunnregler og mål” av Olaf Barda (64 sider, Dreyers forlag, årstall ikke oppgitt). Side 9 slår fast i så klare ordelag at ikke engang en sjakkreformator kan misforstå det: ”Man kan velge hvilken som helst offiser unntatt konge.”

Så ambisjonene ble kanskje jekket ned til et litt lavere – for ikke å si mer realistisk – nivå?

Tja, det var jo en forsiktig måte å si det på. På denne tida spilte jeg bare skolesjakk og minnes blant annet fjerdeplassen i Oslomesterskapet for lag fra høyere skoler (framhaldsskole, realskole, gymnas i den tidas terminologi) i 1965. Den turneringa innbrakte meg min eneste pengepremie – en bankbok i ”De unges spareklubb”, Aker sparebank – pålydende den ikke helt astronomiske sum av kroner 5 – fem. Denne turneringa var ikke noen vanlig skolesjakkturnering heller: de senere IM’ene Arne Zwaig og Terje Wibe deltok – og jeg var heldig som fikk møte dem begge. Jeg husker jeg i begge partiene satt med følelsen av at dette går jo riktig så bra – vi hadde jo like mange brikker på brettet etter 15-20 trekk. Men det unge Lea ikke skjønte bæret av den gangen (og i følge så vel onde som ikke fullt så onde tunger påstår: ikke nå heller), var at det er noe som heter posisjonsspill og stillingsbedømmelse. Og dermed gikk det ikke lenge før stillingene mine rase sammen som et korthus. Det var da jeg skjønte at sjakk ikke bare er et spill hvor man flytter rundt på brikkene og slår hverandres tårn i krokene – som André Bjerke så treffende beskrev i sin bok ”Spillet i mitt liv” (Aschehoug 1968, ny og utvidet utgave (men uten fotografier) 1975). Av andre profiler i den turneringa kan nevnes Hugo Parr, tidligere president i Norges sjakkforbund, og som har representert Nittedal i et par Østlandsseriekamper mot Follo (hans sønn Erik har gjort det samme mot Ås!),  Ottar Aakre, som jeg hadde den store glede å knuse i siste runde i Landsturneringa i Asker i  2000 og Rune Njølstad, en periode ivrig spiller i Sjakkameratene og med røtter i Follo med oppvekst på Myrvoll.

Overgangen fra skolesjakk til ”ordentlig”sjakk – hvordan skjedde den?

Allerede i 1965 (hvilket vil si at det sannsynligvis skjedde i forbindelse med ovennevnte Oslomesterskap) ble jeg oppfordret av herrene Zwaig og Parr å melde meg inn i Oslo Schakselskap (merk skrivemåten!) – hvilket jeg så gjorde. Der deltok jeg i så vel vår- som høstturneringa det året, men ingenting i 1966 og bare vårturneringa 1967. Og så ble det ikke noen flere turneringer der før i 1973. Men hvert år fram til og med 1969 stilte jeg opp i Oslomesterskapet for skolelag og hadde gleden og flaksen å gå på en skole med et sterkt sjakkmiljø. Dermed ble det noen medaljer av det.

Det var da voldsomt til historikk – man skulle nesten tro at du var medlem i Sjakkhistorisk forum?

Nesten? Jeg meldte meg inn med en gang jeg hørte om tiltaket – for øvrig et initiativ av den alltid tilstedeværende Øystein Brekke.

Men nå vandrer vi – som vanlig når det er du som sitter på den andre siden av bordet – langt bort fra det vi begynte med. Årets klubbmesterskap?

Nå er det ikke helt ferdig ennå, så det kan jo fort komme noen partiresultater som fortjener en kommentar eller tre. Men hvis jeg i første omgang kort tar for meg mine egne partier, så…

Her tillater jeg meg å skyte inn: ”kort”? Når har du klart å fatte deg i korthet om egne sjakkpartier?

Så, så. La oss holde en hyggelig tone her. Altså: dessverre var også i år deltakerantallet såpass lavt at det ikke var mulig – det vil si mulig var det, men erfaringsmessig lite populært – å dele opp slik at klasse B bare ville bestått av 4 spillere.  En 13-runders Bergerturnering hadde sikkert vært morsom, men vi skal jo ha tid til å gjennomføre den også. Dermed tok styret seg den frihet (i samråd med et flertall av spillerne) at det skulle spilles 9 runder Sveitser i stedet – med ”fotballpoeng-givingen” 3-1-0 og progressiv score som kvalitetsberegning. At vi brukte denne poenggivingen var jo faktisk en viktig faktor i min favør: Stefan Flügel ble straffet hardere for å avgi 3 remiser enn jeg for å avgi en remis og tape ett parti. 

Igjen en avbrytelse: hva er egentlig progressiv score?

Enkelt og greit: spillerne får summen av de poengene de har hatt etter hver runde. En spiller som for eksempel vinner sine 4 første partier og taper de 3 neste vil etter 7 runder ha progressiv score 3+6+9+12+12+12+12=66, mens en som taper de 3 første og vinner de 4 neste vil ha progressiv score 0+0+0+3+6+9+12=30. Sistnevnte har sannsynligvis ridd på en Sveitser-bølge og møtt relativt svak motstand i rundene 4-7. Dette ”straffes” da han (eller hun) for. Den første spilleren har sannsynligvis møtt relativt sterk motstand fra runde 3 og utover, og har til tross for dette endt opp med totalt 4 seire. Om dette nødvendigvis er bedre enn det tradisjonelle systemet hvor man summerer poengene til de motstanderne man har møtt, kan jeg ikke garantere. Men det synes i hvert fall som et fornuftig system. Det kan selvfølgelig tenkes at jeg endre mening hvis jeg på grunn av dette systemet en gang i framtida havner bak en spiller jeg mener er bedre enn…

Men tilbake til turneringa: Det kan kanskje synes sterkt å åpne med 4 strake, men fordi rundene ble satt opp mens det var en del utsatte partier, som ble regnet som remis i rundeoppsettet, møtte jeg ikke Stefan Flügel før i 5. runde (som forøvrig ble mitt kanskje største mareritt noen sinne, men mer om det seinere).

I første runde møtte jeg Trygve Olsen – alltid en farlig mann å møte (over sjakkbrettet, vel å merke, jeg ville ikke blitt det minste redd om jeg hadde møtt ham i et mørkt smug i en skummel havneby.) Om det var en fordel eller ulempe at jeg hadde møtt ham en drøy måned tidligere (i et utsatt parti i siste runde i fjorårets høstturnering), er ikke godt å si. Det er i hvert fall umulig å forutsi hva den mannen kan finne på å åpne med som hvit, bortsett fra at det er ett av de 20 lovlige hvite førstetrekk. Så forberedelser kan man bare glemme – dessuten var jo dette runde 1, som ble satt opp der og da. Og mens han i høstturneringa åpnet med 1.e4, valgte han denne gang 1.d4. Jeg brøt en av mine egne regler, nemlig: ”Ikke spill Albins motgambit!”, men fristelsen ble for stor. Jeg fikk da også tilbake gambitbonden relativt raskt, og noen trekk seinere fikk jeg inn en gaffel på dronning og springer. Litt småfikst var det kanskje: bonden var nemlig ugardert, men hvis han hadde slått den var det matt i tre trekk. Dermed ble jeg liggende offiser over og fikk i tillegg en gardert svart fribonde på d2. Den hjalp meg til å vinne en kvalitet, og med et helt tårn under, gikk det raskt nedover. Og ja: jeg sov godt den natta!

Du har kanskje et godt tak på ham?

Jeg har nok en ganske bra score mot ham i langsjakk, men jeg husker spesielt et parti i Ås sjakklubb på 1980-tallet: da slo han meg egentlig ikke, knuste er en bedre beskrivelse. Og i hurtigsjakk er han enda vanskeligere å møte! Jeg vil helst slippe å se gjennom oversikten over våre hurtigsjakkpartier – der har jeg mange smultringer!

Men i neste runde ble det hard motstand?

Jo, hard nok, men siden Stefan Flügel åpnet med remis mot Frode Høva, og både Jan Rune Moberg, Torstein Furnes og Jon Kielland-Lund så vidt jeg husker hadde utsatte partier i 1. runde, møtte jeg ingen av disse, men Martin Stensland. Hans rating er riktig nok 150 lavere enn Trygves, men han kan slå til når du minst venter det. Og tapt mot ham har jeg gjort tidligere også. Han overrasket stort med å fravike sin eldgamle kjærlighet til fransk og valgte Caro-Kann i stedet, men jeg har en mistanke om at han foreløpig ikke er riktig fortrolig med den åpningen. Når han måtte spille 9…Kf7 for å unngå matt, kan det ikke ha vært den beste varianten han valgte. En tellefeil 4 trekk seinere førte til offiserstap, og ikke lenge etter sto han overfor en stilling hvor han måtte gi mer materiell for å unngå matt, og da valgte han å gi labb i stedet.

Jaså, du er i det lunet i dag?

Har man blitt klubbmester, så har man blitt det. Noen morsomheter må det da være lov å komme med?

Morsomme og morsomme, fru Blom… Men la oss komme videre – kaffen begynner å bli kald.

Å starte med 2 av 2 er alltid hyggelig, selv om en sterkt medvirkende årsak var at de antatt sterkeste motstanderne enten spilte remis innbyrdes og/eller hadde utsatte partier da runden ble satt opp. Men i 3. runde møtte jeg i hvert fall en fra +1500-gjengen, nemlig Jan Rune Moberg. Om jeg skal være fornøyd med resultatet i en klubbturnering, har jeg kommet til at om jeg greier 50% score mot disse spillerne (som jeg har massevis av tap mot) og helst vinner mot dem som ligger langt under 1500, så er jeg fornøyd. Jeg ble positivt overrasket da jeg sjekket mine siste partier mot Jan Rune og oppdaget at det faktisk var en stund siden han hadde slått meg. Men han er vanligvis ikke lett å spile mot: i likhet med Trygve er det umulig å forutsi nøyaktig hvordan han har tenkt å åpne, og i tillegg spiller han fort…

… og gæli?

Nei, det er nettopp det! Han spiller stort sett irriterende fornuftig i nesten lynsjakktempo, mens jeg bruker tid og tror jeg spiller fornuftig. Og så oppdager jeg at klokka han viser 1:25 og min 0:30 etter 20 trekk – og hans stilling er å foretrekke. Men ulempen med den spillestilen er kanskje at han kommer inn i en rask – alt for rask – rytme, og dermed kommer det en avgjørende feil, eller kanskje bare et par unøyaktigheter som snur rundt på alt. Jeg frykter den dagen da han klarer å disponere tida litt bedre og luker bort disse feilene – da kan han komme til å spille stabilt på det nivået han for noen år siden presterte i Pula (eller hvor det nå var). Da blir han en farlig motstander, og ikke minst en etterlengtet forsterkning i Østlandsserien.

Men nå glir du ut igjen…

Ja, beklager. Hadde du mer kaffe? Av en eller annen grunn fikk han aldri det overtaket i åpningen han pleier, og etter et litt passivt 9.a3 vant jeg en bonde på c4. Riktig nok var den gardert, men det er vel unødvendig å nevne varianten 10.Dxc4 Lxf2+ med dronningvinst. Dermed ble jeg etter hvert stående med gardert fribonde på c4, samtidig som jeg la et for ham irriterende press på feltet f2. Etter å ha slått på f2 med løper og springer på f2 ble han stående med kongen på g1 og et tårn på f2, sistnevnte bundet på grunn av svarts dronning på b6. Han gjorde da det helt naturlige 26.Kf1 for å oppheve bindinga, men ga meg et midlertidig dronningoffer rett opp i fanget (som jeg for øvrig hadde planlagt om han hadde latt kongen stå på g1 også). Med dårlig bondestilling og dårlig koordinerte offiserer gikk det raskt nedoverbakke og etter ytterligere noen trekk var ”alle gode ting tre”: jeg hadde startet turneringa med 3 strake seire. Hvis jeg har opplevd det tidligere, kan jeg i hvert fall ikke huske det.

Nei, hukommelsen er nok ikke hva den egentlig var. Vi har rotet litt i arkivene og funnet følgende:

Høst 1981: 3 strake

Vår 1982: 3 strake

Høst 1982: 7 strake – og det var bare 7 runder!

Jo, akkurat det kan kanskje synes imponerende, spesielt med Gudmund Stenersen (2191)i det slagne feltet. Men den gangen hadde han bare så vidt over 1100. Også de store har vært små! Martin Stensland var vel også i det slagne feltet den gangen.

Det stemmer. Og vi fortsetter:

Vår 1984: 7 strake

Vår 1986: 3 strake

Høst 1987: 10 strake(!)

Klubbmesterskap 1990: 6 strake

Høst 1992: 6 strake

Klubbmesterskap 1994: 5 strake

Der slutter oversikten for Ås sjakklubbs del. Men det var egentlig ikke så mange av disse turneringene du vant?

Hm. Du er nok inne på noe der. Hvordan blir det med den kaffen?

 

Da Follo sjakkforening ble stiftet, steg klubbens spillestyrke betraktelig, men de beste var visst sjelden med i klubbturneringene?

Det stemmer nok, men nå er det forresten du som vandrer utover det vi snakket om. Men det var noe av en skuffelse, det der, at så få av toppspillerne deltok i klubbens daglige liv.

 

Men noen gode motstandere var det nok, og det ble noen sterke turneringsstarter, selv om det bare skjedde 2 ganger i perioden 1996-2008:

Høst 1997: 5 strake

Høst 2001: 4 strake

Høst 2009: 4 strake (inkludert W.O. i 2. runde fordi en spiller trakk seg)

Klubbmesterskap 2010: 3 strake

Klubbmesterskap 2011: 10 strake(!)

Høst 2011: 3 strake

Høst 2012: 4 strake

Ja, takk for at du minnet meg på alt dette. Kanskje er jeg bedre enn jeg tror?

 

Så, så – tilbake til årets klubbmesterskap: Alf Geir Thowsen i 4. runde burde bli ”barneskirenn”?

Ja, du kan jo tro! Ratingtallene lyver nok en smule, gitt. I løpet av kort tid har han vel hatt seieren inne i 3 partier mot motstandere rundt 1600. Beklageligvis ble det ikke noen poeng ut av det, men den dagen de kommer, vil nok ratingtallet fare oppover. Jeg har vært i hardt vær mot ham tidligere også: i høstturneringa 2005 bukket jeg kvalitet og vi endte opp i et lett vunnet sluttspill for ham med tårn og 3 bønder mot springer og 3 bønder. Av en eller annen grunn fikk han det for seg at han skulle gå inn i et vunnet bondesluttspill ved å ofre tilbake kvaliteten – han hadde tilsynelatende en bedre bondestilling – noe som viste seg å være en total feilvurdering. Dermed slapp jeg med skrekken.  I høstturneringa 2010 vant han også kvalitet, men slapp meg inn i kampen igjen. Årets parti gikk litt bedre, men bare litt. Mens Martin Stensland overrasket med å bytte ut fransk mot Caro-Kann, gjorde Caro-Kann-spilleren Alf Geir motsatt: han overrasket med å spille fransk. Jeg innbilte meg at jeg kunne bryte gjennom på kongefløyen, men svart forsvarte seg godt, overtok initiativet og vant en bonde i trekk 22. I et desperat forsøk på å få motspill feilvurderte jeg totalt og ga svart en sjanse til å kombinere seg til en offiser – hvilket han overså.  Og plutselig var det jeg som hadde et farlig angrep, men med gjensidig tidsnød ble det litt Texas på slutten. Fra å ha vinststilling etter 26 trekk sto svart til tap etter 28, remis etter 30, ørlite grann dårligere etter 33 og gikk rett inn i en matt i trekk 34. Var det noen som sa at sjakk var et rettferdig spill?

Og dermed var du selvfølgelig full av selvtillit foran møtet med høyestratede Stefan Flügel?

Vel, jeg la nok ikke alt for stor vekt på de 4 første vinstpartiene – jeg hadde jo blitt slaktet ganske grundig av Stefan i de lyn- og hurtigsjakkpartiene vi hadde spilt tidligere. Og ikke hadde jeg fått helt oversikt over åpningsrepertoaret hans heller, bortsett fra at jeg oppfattet det som temmelig originalt. Og ganske riktig: han startet med 1.Sc3, som vanligvis går under navnet Sleipner-åpning. Navnet har åpningen fått fordi de 8 hovedvariantene minner om Odins hest Sleipner, som hadde 8 bein. Beklageligvis hadde jeg aldri kommet meg gjennom haldenseren Anker Aasums bok ”1.Sc3. Sleipner-Eröffnung” (Walter Rau Verlag 1988) og heller ikke hans artikkelserie i bladet Postsjakk om åpningen. Så derfor har jeg de få gangene jeg har støtt på trekket prøvd å komme over i en annen og mer kjent åpning etter trekkomkastning. Så også her: partiet fortsatte 1… Sf6 2.e4 e5 3.f4 d5 4.exe5 Sxe4.  Dette har jeg spilt en del ganger tidligere og følte at vi hadde kommet inn i overraskende rolig og velkjent farvann. 5.d3 var ingen overraskelse, og jeg tror jeg tenkte i flere minutter før jeg presterte det jeg – inntil noen overbeviser meg om det motsatte – vil karakterisere som karriereverste: 5…d4?? Hvit spilte selvsagt 6.dxe4 og jeg kom ikke helt til meg selv før etter trekk 18 da jeg endelig tok fornuften fangen og ga opp. Jeg kan nok ha gjort tilsvarende bukker tidligere, men da i tidsnød og/eller etter flere timer ved brettet. Denne bukken kommer nok til å gi meg mareritt resten av livet. En god ting ved det, er at den vil erstatte en bukk mot Erik Wehn fra vårturneringa (klasseII+III) i Oslo Schakselskap 1973. Jeg hadde vunnet offiser og trodde jeg truet ugarderlig matt, men tillot i stedet et dronningoffer etterfulgt av matt med løper og tårn. Men det er ikke godt å si hvilken bukk som er verst…

Men Steinar Simonsen som du møtte i runde 6 har du vanligvis hatt et godt tak på?

 Jo, det har jeg kanskje, og aller best husker jeg nok vårt første møte: det var i en Østlandsseriekamp mellom Ås og Ski i 1994, og han utspilte meg etter alle kunstens regler. Akkurat da han skulle sette kronen på verket, med sine to tårn og bonde mot tårn og løper, fant jeg en patt-kombinasjon hvor jeg kunne sjakke ved å sette tårnet mitt inntil kongen hans – og hvis han slo, hadde jeg ingen lovlige trekk. Etter det har han også utspilt meg både i langsjakk og hurtigsjakk, men i begge grener har jeg klart positiv score. På grunn av utstrakt reisevirksomhet fra hans side måtte vi spille partiet privat i Sportsveien, og jeg ble hentet og tilbakekjørt i Steinars nyinnkjøpte 10 000-kronersbil (selger: tidligere Ski-medlem Sven Sawa). Kaffe og kaker vanket det også – skal vi kanskje innføre det i klubben også? Som vanlig ble det fransk, og jeg begynte å miste motet da han forbedret spillet betraktelig fra forrige møte i fransk. Riktig nok fikk jeg lokket majesteten hans ut på e7, men der så det ut som den sto rimelig trygt. Da han valgte å låse bondestillingen (kanskje i den tro at mine dobbeltbønder ville utgjøre en svakhet?), fikk jeg litt mer fart på mine offiserer enn han på sine, og etter et uforsiktig (men fristende) trekk fra hans side kunne jeg snuppe en bonde og få plassert en gardert gamp på d6. Der ble den stående partiet ut, og etter at jeg fikk åpnet stillingen, kunne den stolt bidra til en tårnmatt på c8.

Deretter sto Jon Kielland-Lund for tur, men han er vel ikke lett å slå?

Nei, det er det nok flere enn jeg som har fått erfare! To innbyrdes remiser hadde vi før dette partiet, og i de partiene hadde vi initiativet i hvert vårt hvite parti. Heller ikke denne gangen var det noen av oss som fikk hull på byllen, men jeg må vel si meg rimelig fornøyd med et slikt resultat. I dette mesterskapet har han store muligheter til å gå ubeseiret gjennom det hele, men han har til gjengjeld hatt store problemer med å slå spillerne med omtrent samme rating som han selv: Frode Høva er den eneste som måtte bite i gresset. Også denne gangen ble det en jevn affære hvor jeg en stund følte jeg hadde et visst overtak, men jeg klarte aldri å få til noe avgjørende. Seinere analyser viste at det overtaket var temmelig illusorisk, og det hele ebbet ut i remis ved trekkgjentakelse i en stilling der jeg fryktet at jeg ville havne i et ufordelaktig sluttspill hvis jeg valgte en annen plan.

Vanligvis blir det noen ”lette” motstandere på slutten?

Snarere tvert i mot. Siden både Torstein Furnes og Frode Høva hadde åpnet relativt svakt til dem å være, skjønte jeg så snart runde 7 var ferdigspilt at jeg kom til å møte disse to i runde 8 og 9. Stefan, derimot, ville ha enklere motstand, så den eneste måten å vinne turneringa på, var å vinne disse 2 partiene. Da jeg satte meg ved brettet mot Torstein i runde 8, prøvde jeg å ikke tenke på at jeg ”måtte” vinne, men bare på å la partiet gå sin gang. Åpningen har vi spilt massevis av ganger tidligere, og til og med hvits 17. trekk fulgte vi partiet vårt fra høstturneringa 2011 – et parti jeg fikk gleden av å avgjøre med et dronningoffer i en stilling hvor jeg tilsynelatende sto overfor en ugarderlig matt. Etter et par svake trekk fra begge sider, var stillingen utliknet og vi sto med 2 tårn og 5 bønder hver etter 28 trekk. En stund var det 3 svarte bønder mot 2 hvite, men begge de hvite tårnene var plassert på 2. raden og kunne kombinere matt-trusler med trusler om bondevinst.  I trekk 50 var materiellet redusert til ett tårn hver, og svart hadde mistet 2 av sine bønder slik at det var 2 hvite mot 1 svart – alle 3 i g- og h-linja. I tidsnøden gjorde svart en unøyaktighet som gjorde at den siste svarte bonden forsvant, og i tillegg var tida i ferd med å renne ut. Og dermed var plutselig 3-poengeren i havn.

Og dermed begynte du å ane klubbmestertittelen i det fjerne?

Det var i så fall temmelig langt i det fjerne. Jeg måtte bruke samme plan mot Frode Høva i runde 9 som mot Torstein i runden før – tenke minst mulig på resultatet og bare ta det som kom. Skulle det ende med remis eller tap, så er det ikke verdens undergang, og jeg ville allikevel ha oppnådd akseptabel score totalt mot de beste spillerne. Og ingen resultatmessige feilskjær mot de lavest ratede – mot Alf Geir slapp jeg jo med skrekken. Partiet mot Frode kom greit i gang, men han ga meg anledning til å binde tårnet på d5 etter et dristig bondeframstøt i sentrum. Etter det tror jeg nok at jeg hadde et visst initiativ, men det var ikke noen avgjørende fordel. Brekkstang-manøvren f2-f4-f5xg6 var jeg spesielt fornøyd med, selv om jeg ikke fant den beste fortsettelsen videre. Men etter at røyken hadde lagt seg etter en lengre slagveksling sto jeg med D+T+L og 5 bønder mot D+T+S og 4 bønder (som snart skulle bli til 3). Svart prøvde å få i gang et kongeangrep mens mine Da5 og Ta1 sto litt off-side, men i likhet med Torstein i runden før hadde også Frode begynt å få alvorlig tidsnød. Hadde han kommet seg til trekk 40 ville han riktig nok innkassert 30 bonusminutter, men det rakk han aldri. Når klokka løper – ikke går – ubønnhørlig mot 0:00 skjer det fort at offiserer plasseres på felter hvor de ikke er gardert. (jeg kunne sikkert ha fylt en hel bok med eksempler fra min egen praksis på dette området!) Så også her: plutselig forsvant en svart springer, og dermed var løpet kjørt. Og så var klubbmesterskapet i boks også.

Noen bevingede ord til slutt?

Takk for kaffen!

 

Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !

Oppdatert statistikk over hvor mye Follo sjakkforening har tjent på Grasrotandelen finner du her.

 

DVD til utlån i Follo sjakkforening

Følgende DVD-er kan lånes i Follo sjakkforening. Hvis du vil låne noe, er det en fordel å gi beskjed til Per Lea på forhånd, slik at han slipper å ta hele kassen med DVD-er fram og tilbake hver torsdag !
DVD-ene er en gave fra Anders Sten Johansen, medlem i Ås sjakklubb fra 1982 og i Follo sjakkforening fra stiftelsen i 1996.

Roman's Lab Mastering Chess 1 Learning Openings the Easy Way, Traps & Novelties
Roman's Lab Mastering Chess 2 Sacrifices, Tactics & Traps that end games in the opening
Roman's Lab Mastering Chess 3 Transition to the Middle Game
Roman's Lab Mastering Chess 4 Art of the Middle Game
Roman's Lab Mastering Chess 5 Rapid and Complete Openeing. Repertoire for the tournament player for White
Roman's Lab Mastering Chess 6 Rapid and Complete Openeing. Repertoire for the tournament player for Black
Roman's Lab Mastering Chess 7 Think and play like a Grandmaster, Parts 1 & 2
Roman's Lab Mastering Chess 8 Comprehensive Chess Endings, Part 1
Roman's Lab Mastering Chess 9 Comprehensive Chess Endings, Part 2
Roman's Lab Mastering Chess 10 Greatest Games of chess ever played. Positional and tacical masterpieces, Part 1
Roman's Lab Mastering Chess 11 Greatest Games of chess ever played. Positional and tacical masterpieces, Part 2
Roman's Lab Mastering Chess 12 New improvements in Opening Theory for the Competitive Tournament Player
Roman's Lab Mastering Chess 13 Maximize Your Opening Success with Black for the Ambitious Tournament Player Against 1.b4, c4, d4 & f4
Roman's Lab Mastering Chess 14 Improve your combinatorial preparation and tactical Skills, Part 1
Roman's Lab Mastering Chess 15 Improve your combinatorial preparation and tactical Skills, Part 2
Roman's Lab Mastering Chess 16 Learn to play the English Opening the Easy Way
Roman's Lab Mastering Chess 17 Unbeatable Secret Weapons for Black
Roman's Lab Mastering Chess 18 Blitz as a Tool to Better Chess & Secrets in Baeating Your Chess Computer Programs
Roman's Lab Mastering Chess 19 Understanding and dominating your chess game with pawn structures
Roman's Lab Mastering Chess 20 The Easy Way to play the King's Indian Defense
Roman's Lab Mastering Openings 21 The Easy Way to play the Scotch & Giuoco Piano Openings
Roman's Lab Mastering Openings 22 The Easy Way to play the Grand Prix and reti Opening
Roman's Lab Mastering Openings 23 Live from Las Vegas National Open
Roman's Lab Mastering Openings 24 Easy Way to beat the Pirc Modeern Defence
Roman's Lab Mastering Openings 25 The Easy Way to play the King's Indian Defense
Roman's Lab Mastering Chess 26 Nimzowitsch's «My System», Part 1
Roman's Lab Mastering Chess 27 Nimzowitsch's «My System», Part 2
Roman's Lab Mastering Openings 28 The Easy Way to Learn The King's Indian Attack
Roman's Forum Mastering The Endgame Forum 29 Part 1
Roman's Forum Mastering The Endgame Forum 30 Part 2
Roman's Forum Mastering The Opening Forum 31 A reportoire for Black, Part 1
Roman's Forum Mastering The Opening Forum 32 A reportoire for Black, Part 2
Roman's Forum Mastering The Opening Forum 33 Crushing Lines for White
Roman's Forum Mastering The Opening Forum 34 The Nimzo Indian Defence
Roman's Forum Mastering The Opening Forum 35 Roman's Original d4 Repertoire for White
Roamn's Lab Mastering Chess 36 The Art of the Defense
Roman's Encyclopedia 40 Essential Chess Openngs 37 Part 1
Roman's Encyclopedia 40 Essential Chess Openngs 38 Part 2
Roman's Encyclopedia 40 Essential Chess Openngs 39 Part 3
Roman's Encyclopedia 40 Essential Chess Openngs 40 Part 4
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Opening 41 New Lines & Novelties in the Scotch and f4 Sicilian
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Opening 42 New Lines & Novelties for White against the Pirc & Center Counter, the Black side of the Scandinavian Defence and Accelerated Dragon
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Opening 43 New Lines & Novelties for White against the Caro Kann, Alekhine & French Defence
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Opening 44 New Lines & Novelties for White in Grand Prix, French, Hippo, Latvian & Philodor
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Opening 45 New Lines & Noveøties for Black in the Accelerated Dragon and King's Indian
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Endgame 46 Most Incredible Tactics and Combinations Ever in the Endgame
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Endgame 47 The Most Brilliant Squeezees Ever in the Endgame
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Opening 48 Complete Universal f4 System for White Against the Sicilian Fianchetto and Non-Fianchetto Variations
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Opening 49 Magnificent Instructional Masterpieces in The King's Indian Defence
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Opening 50 Unsound Openings and How to Exploit Them
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Middle Game 51 Building Powerful Attacks by Learning Piece Coordination
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Middle Game 52 Finding Tactical Solutions in Overwhelming Positions
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Middle Game 53 Improve Your Ability to Calculate Variations
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Middle Game 54 Capitalizing on Your Opponent's Weakness Created in the Game
Roman's Lab   55 A Tribute to Bobby Fischer
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Opening 56 reverse Openings
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Opening 57 Man vs Machine 4-4
Roman's Lab Getting the Winning Edge in the Endgame 58 Taking Advantage of Common Endgame Mistakes Made By All Tournament Players
Roman's Lab Attacking Chess 59 Attacking the King's Indian with The Sämisch
Roman's Lab Attacking Chess 60 Attacking Gambits and Opening Pawn Sacrifices to achieve the Initiative and to Sharpen your Tactical Play
Roman's Lab Attacking Chess 61 Art of Instant Attacks

Østlandsserie-kamper uten å ha avgitt poeng

Her er en oversikt over Østlandsserie-kamper der Follo sjakkforening har greid å "holde buret reint", dvs har vunnet alle partiene.

13/03-1999: 3. div. C  Follo 2 - Moss 2:            4-0
12/02-2000: 1. div.    Follo 1 - Stjernen 2:        6-0
07/12-2003: 4. div. B  Follo 3 - Sarpsborg 2:       4-0
17/01-2004: 2. div. A  Follo 1 - Sjakkameratene:    5-0
15/01-2005: 2. div. A  Follo 1 - Fredriksstad:      5-0
05/03-2005: 2. div. A  Follo 1 - Tønsberg:          5-0
06/03-2005: 4. div. C  Follo 2 - Sarpsborg 2:       4-0
04/12-2005: 4. div. C  Follo 3 - Sarpsborg 2:       4-0
15/01-2011: 4. div.    Follo 2 - Vålerenga 3:       4-0
13/03-2011: 2. div. B  Follo 1 - Nordstrand 5:      4-0
12/02-2012: 3. div. A  Follo 2 - Kampen på brettet: 4-0
02/11-2014: 4. div. D  Follo 3 - Nittedal 2:        4-0
01/11-2015: 3. div. A  Follo 2 - Stjernen 2:        4-0
05/02-2017: 2. div. A  Follo 1 - OSS Voksne:        4-0
10/03-2019: 4. div. E  Follo 1 - Kampen 2:          4-0
29/10-2023: 4. div. E  Follo 2 - Dragen 5:          4-0
03/12-2023: 4. div. E  Follo 2 - OSS 7:             4-0
07/01-2024: 5. div.    Follo 3 - Eiker 3:           4-0

I tillegg har vi en Walk-Over-seier:
09/12-2006: 1. div     Follo 1 - Lillehammer 1:     6-0 (W.O.)

Sarpsborg 2 har tapt 0-4 hele tre ganger, alle i 4. divisjon.

Follo-medlemmer med førsteplasser

Her er en oversikt over eksterne turneringer der et medlem av Follo sjakkforening har kommet på førsteplass. Det er kun tatt med resultater etter stiftelsen i 1996.

Peder Marcus Aamodt Kretsmesterskap for barn og ungdom (gruppe C, 13-14 år) 24. oktober 2021
Peder Marcus Aamodt Bærum Grand Prix (gruppe B) 29. november - 1. desember 2019
Peder Marcus Aamodt Kretsmesterskap for barn og unge 2019 (Gruppe D, 12 år (født 2007)) 20. oktober 2019
Peder Marcus Aamodt OSS Superhurtig August 2019 (gruppe B) 31. august 2019
Peder Marcus Aamodt Nittedalsjakken Grand Prix Hurtig 2019 (gruppe B) 18. august 2019
Jo Ingebrigt Larsen Landsturneringen 2018. Klasse 5. 7. - 14. juli 2018
Geir Arne Aarsheim 450 års jubileum Fredrikstad GP Hurtigsjakk (gruppe B) 16. september 2017
Anders Sten Johansen NM i fjernsjakk 2016 1.1.2016 - 18.8.2017
Thomas Thorvaldsen Follosjakken BGP II 2016. Klasse Lilleputt 11. juni 2016
Thomas Thorvaldsen Moss Jeløya BGP. Klasse Lilleputt 22. mai 2016
Jasper Tofte Messel Follo JuleLyn 15. desember 2015
Thomas Thorvaldsen Kretsmesterskap for ungdom. Gruppe E (født 2004) 31. oktober 2015
Jasper Tofte Messel Follo Høstturnering 2015 17. oktober 2015
Thomas Thorvaldsen Vålerenga Barnas Grand Prix. Gruppe Miniputt 7. mars 2015
Jasper Tofte Messel Hamar BGP/UGP 2015. Gruppe Mikroputt 8. februar 2015
Steinar Simonsen NM i hurtigsjakk for seniorer (gruppe B) 15.- 16. november 2014
Magnus Lange Torgsjakken BGP 2014 (gruppe Miniputt) 24. mai 2014
Thomas Thorvaldsen Gjøvik BGP 2014 (gruppe Miniputt) 5. april 2014
Magnus Lange Nittedal BGP 2014 (gruppe Miniputt) 29. mars 2014
Alexander Aalmo NTG hurtig-GP januar 2014 (gruppe C) 25. januar 2014
Steinar Simonsen NM i hurtigsjakk for seniorer (gruppe B) 22.-23. september 2012
Ane Aker Moss Mai BGP (gruppe Begynner) 19. mai 2012
Christine Julia Lange Nordstrand SKU BGP-UGP (gruppe Begynner) 14. april 2012
Svein-Erik Bakken Landsturneringen i Oslo, Senior B 2.- 10. juli 2011
Svein-Erik Bakken DFDS Hurtigsjakk 2011 (gruppe B) 13.- 14. mai 2011
Øivind Weberg NM i hurtigsjakk for seniorer (gruppe B) 16.-17. oktober 2010
Arne Hovland Guttorm Klavestads minneturnering NVGP (gruppe B) 18.  april 2009
David Lange NM for ungdom (13-14 år) 21. - 23. november 2008
Steinar Simonsen NM i hurtigsjakk for seniorer (gruppe B) 4. - 5. oktober 2008
Steinar Simonsen NM i hurtigsjakk for seniorer (gruppe B) 7. - 8. oktober 2006
Hallvard Voll Ådnøy NTG Hurtig Grand Prix (gruppe A) 10. desember 2005
David Lange Kretsmesterskap for ungdom i Akershus (11 år) 15. oktober 2005
Hallvard Voll Ådnøy Guttorm Klavestads minneturnering (gruppe A) 23. april 2005
Hallvard Voll Ådnøy OSS Superlyn 29. mars 2005
Hallvard Voll Ådnøy Drammen Romjulssjakk (gruppe A) 28.- 30. desember 2004
Hallvard Voll Ådnøy Julelyn. Oslo 27. desember 2003
Jan Rune Moberg Oslo påskesjakkfestival. Påskelyn (gruppe 1250-1599) 19. april 2003
Hallvard Voll Ådnøy Sandefjord Master Grand Prix (gruppe A) 11. - 13. okober 2002
Hallvard Voll Ådnøy NTG høst-GP (gruppe A) 14. - 15. september 2002
Alf Haakon Lund Landsturneringen i Røros, klasse 3 6. - 13. juli 2002
Hallvard Voll Ådnøy Ernst Rojahns Minneturnering, Tønsberg (gruppe A) 28. - 29. april 2001
Per Ofstad NM i lynsjakk. Gausdal. Senior (finale) 9. juli 1999
Jan Sørgjerd NM i lynsjakk. Gausdal. Klasse 1 (finale) 9. juli 1999
Per Ofstad Landsturneringen i Oslo, klasse Senior A 4.- 11. juli 1998
Per Ofstad Internasjonal sjakkfestival, Bled, Slovenia. Seniorgruppa 1998
Leif Øgaard OSS Påske Grand Prix. 3. - 5. april 1998
Leif Øgaard Fredrikstad Grand Prix. Hurtigsjakk. (gruppe A) 22. mars 1998
Leif Øgaard Stovner Grand Prix. Hurtigsjakk. (gruppe A) 8. februar 1998
Leif Øgaard NM i hurtigsjakk. Fredrikstad. (gruppe A) 10. - 11. januar 1998

 

Underkategorier

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5