Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

NM: Det lakker mot slutten...

Dagens totale poengfangst ble 9 av 17, mer detaljert: +7=4-6. Før siste runde er allerede en mann klar for premiebordet: Jan Fuglseth i klasse 3. Med 6 poeng og litt medvind både i eget og andres partier, kan flere spillere ende på 7 poeng. Og da er det stort sett (u)flaksen som avgjør rekkefølgen, eller «kvalitetsberegning» som det også heter…

I klasse 1 gikk Torstein på en ny smell, denne gang mot Harald Mikalsen (1798). Selv om det bare har blitt 1 spillepoeng på 7 partier (pluss en oddetalls-W.O. som naturlig nok ikke rates), har motstanden vært såpass sterk at ratingtapet sannsynligvis ville være minimalt. Å møte sterke spillere tror jeg allikevel er så verdifullt at jeg vil anbefale alle som havner i Torsteins situasjon – nemlig ved å rykke oppi en høyere klasse på «prosentregelen» (de 7% beste) uten å være ratingmessig kvalifisert – til å gripe sjansen. Selv om altså poenghøsten kan bli så-som-så.

I klasse 2 unngikk Follo tap: Runde Taranger tok seg av Bjørn W Fosdahl (1642), en spiller som på sitt beste var på 1800-tallet om ikke hukommelsen svikter helt. Uavhengig av resultatet i sisterunden kommer han til å gjøre et kraftig byks både på de nasjonale og internasjonale ratinglistene. Holger Lange spilte remis mot en annen veteran, Tom R Wister (1670). Remisspesialisten Jon Kielland-Lund fikk resultatet som tilnavnet tilsier, og motstanderen var Håkon Lillebø, et uratet og ubeskrevet blad på sjakkhimmelen.

I klasse 3 har vi vår poengmessige bestemann: Jan Fuglseth har imponerende 6 poeng før finalelørdagen. Dagens parti ga seier mot Dan Vegar Sletten (1333). Da jeg var innom partiet, så det ut som stillingen var kliss tapt: 2 tårn og 2 lette offiserer mot dronning, 2 tårn og 1 lett offiser. Men det er selvfølgelig en viss mulighet for at jeg husker og/eller så feil. Kjetil Ruud følger hakk i hæl med 5½, etter å ha beseiret Johnny Lund (1454). Harald Mottang remiserte mot klubbnomaden Ola Torsten Endresen (1337): først var han innom Follo en stakket stund, før han meldte overgang til Moss. Årsaken var visstnok at han reiste Norge rundt på diverse turneringer hvor han ble godvenner med noen Mossekråker som overtalte ham til å bytte klubb. Nå representerer han Sortland, uten at jeg har noen opplysninger om det skyldes nye vennskapsbånd, eller at han rett og slett har tatt med seg teltpinnene nordover. Kanskje våre folk i Drøbak vet mer? Ola Torstein jobbet i hvert fall tidligere i Frogn kommune. Nils Naasen er nok ikke helt i form og mener han spilte helt uten mål og mening i dagens parti mot Gunnar Eiken (1469, fra september 2007). Vegard Garmark hadde heller ikke dagen mot Sverre Skjølingstad (1344), som egentlig kunne valgt å stille i Kadett, og endte opp uten poeng. Vegard er på en måte i samme båt som Torstein: han holder ikke ratingkravet for klassen og møter derfor spillere med til dels mye høyerer rating enn ham selv.

I klasse 4 gikk Idun Thorvaldsen kraftig innpå Martin Bø – gårsdagens Agdesteinbeseirer (kfr forrige rapport…). Idun slo Aleksander Johansen (1144) og kan med litt flaks havne på premielista, som hun også gjorde i fjor, men da i en lavere klasse! Martin Bø gikk på et tap denne gang, da Anders Elbro (1132) ble for sterk, men han har nok blitt mye bedre enn da Torstein Furnes slo ham i NM for klubblag 2010.

I klasse 5 fosser Sander Sandvik fram og vant greit offiser og partiet mot Bjørnar Jokerud (912) og er i praksis sikret en premieplass. Men med seier i morgen – hvor han møter sin tredje kvinnelige motstander – kan det bli en stor premie å få med seg hjem.

I Senior A ble under/overtegnede nok en gang overmannet av hvit-forbannelsen: mitt femte hvite parti ga tap nummer fire. Motstander var Per H Wibe (1681), som satt på den andre siden av brettet i det Marshallpartiet jeg har demonstrert i tide og utide for alle som vil høre på, og ikke minst for dem som ikke vil. Familiemester blir han dog aldri: broren er IM Terje Wibe, som jeg også har hatt gleden av (ja, du leste riktig!) å bli rundspilt av for 50 år siden. Partiet ble spilt i Oslomesterskapet for lag fra høyere skoler (realskole + gymnas for oss som har levd en stund, ungdomsskole + videregående for alle andre). Dette var ett av de to partiene som fikk meg til å skjønne at sjakk var noe mer enn det André Bjerke beskrev som «vi alternerte om å slå hverandres tårn i krokene». Det andre partiet var for øvrig mot IM (nå, men ikke da) Arne Zwaig i samme turnering. I morgen spiller jeg heldigvis svart…

I Senior B blir det en spennende kamp om hvem som blir beste Follospiller: Steinar Simonsen beseiret Svein Erik Kringstad (1120) i et bonderace og kom dermed á poeng (3½) med Alf Geir Thowsen som måtte veggen i form av Kjell Iversen (1335).

I Miniputt greide Thomas Thorvaldsen det Magnus Øyvind Lange ikke greide i går: å slå Alisha Shehzad (891). Thomas er dermed oppe og lukter på en plass like under pallen. Magnus, på sin side, nøyde seg med remis mot uratede Snorre Kristiansen.

Tradisjonelt vanker det gjerne premie på de spillerne på 5 poeng som har best kvalitet, så vi har flere som kan havne der:

Klasse 2: Rune Taranger (5 poeng etter 8 runder), Holger Lange (4½).

Klasse 3: Jan Fuglseth (6), Kjetil Ruud (5½), Harald Mottang (4).

Klasse 4: Martin Bø (4½), Idun Thorvaldsen (4).

Klasse 5: Sander Sandvik (5½)

I klasse Miniputt får alle premie, men begge våre representanter hadde ligget godt an om det hadde vært «voksenpremiering» der også: Thomas Thorvaldsen (5½), Magnus Øyvind Lange (4½).

Vi ønsker alle premiekandidater – og alle andre – lykke til på avslutningslørdagen!

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5