Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

Klubben har sommerstengt, men starter høstsesongen 15. august

Follo Open Handicap 2001

Den 27. Follo Open Handicap, 26. mai 2001, Vevelstad ungdomsskole ved Ski

Av Per Lea, Follo sjakkforening

Follo Open Handicap så lenge ut til å gi vinneren fra 1998, arrangørklubbens Hallvard Voll Ådnøy, hans andre napp i den etter hvert antikvariske "Otto Ibenfeldts gavepremie". Pokalen, eller skal vi heller si patronhylsen, har vandret siden donatoren selv var så ubeskjeden å vinne den første turneringa i 1975. Siden da har flere spillere greid 2 napp, men har mislykkes i ta det siste og avgjørende. Nærmest har mossingen Joachim Solberg vært, med 2 andreplasser (på samme poeng som vinneren) i tillegg til sine to napp i 1992 og 2000. Foruten ham, stilte også Per Omtvedt, Stjernen, opp med 2 napp "på bok", men siden disse seirene lå så langt tilbake som i 1982 og 1989, hadde de fleste for lengst avskrevet ham som kandidat til å få med seg prosjektilet hjem. Jan Sontum, Stovner og Jahn Spillum, Moss har også to napp, men Sontum stilte ikke opp til tross for at han var påmeldt, mens Spillum konsentrerte seg om å komme i form etter en hjerteoperasjon. Av andre tidligere vinnere stilte Odd Ristesund, Sjakkameratene opp, men han hadde bare ett napp i pokalen.

Ådnøys seier virket klar etter 6 runder, etter at han hadde slått de sterkeste konkurrentene, mens disse hadde en lei tendens til å spille remis i sine innbyrdes oppgjør. I 7. runde fikk Ådnøy sitt første tap mot Gudmund Stenersen, Stjernen, med en fortid i både Ås og Ski Sjakklubb. Lokalpatriotene tok derfor ikke dette tapet så tungt, selv om stillingen i teten nå var: Ådnøy og Stenersen 5, Omtvedt, Solem og Næssvold alle 4½. I 8. runde gjorde så Ådnøy kål på klubbkamerat Trond Solem, mens Stenersen tok seg av Næssvold, og Omtvedt til tross for stort tidshandicap beseiret Torstein Furnes; eneste spiller i klasse 3. Dermed var stillingen i teten uendret, bortsett fra at Solem og Næssvold var hektet av.

I siste runde var det duket for Kirkebø – Ådnøy og Stenersen – Omtvedt, og ut i fra ratingtall skulle Ådnøy og Stenersen greie hver sin seier. Men da kom tidshandicapet inn, noe som gjorde at disse, som hører hjemme i Mesterklassen, bare fikk 12 minutter til rådighet for hele partiet mens motstanderne, som spilte i klasse 1, fikk 18. Ådnøy gikk på sin andre "smultring" for dagen og endte dermed på 6 poeng. Til slutt gjensto bare partiet Stenersen – Omtvedt, hvor førstnevnte var i desperat tidsnød med få sekunder til å fullføre partiet. I slike stillinger ser tilskuerne som regel mest, og alle, inkludert Stenersen, så at Omtvedt trygt kunne flytte bonden til 1. raden og forvandle den til dronning. Men han trodde at han ville få en tårnsjakk i ryggen som ville vinne den nye dronninga, og derfor spilte han noe annet. Men bondeforvandlingen ville samtidig sjakket hvits konge, og dermed ville aldri Stenersen fått mulighet til å vinne dronninga. Trekket etter falt Stenersens klaff, som tegn på at tida var ute og partiet ubønnhørlig tapt. Men det var så knepent som vel mulig: hvis spillerne hadde fått gjort ett trekk til hver, ville stillingen vært patt og dermed uavgjort – og Stenersen ville vunnet Follo Open Handicap 2001. Nå var det i stedet Omtvedt som stakk av med pokalen, og Follo sjakkforening må ut på markedet for å finne sponsor til en ny vandrepremie.

Beste spiller med rating under 1500, dvs. tilhørende Norges Sjakkforbunds klasse 3 eller lavere, gikk til Torstein Furnes.

Deltakelsen var noe skuffende, men å arrangere sjakkturnering på en lørdag hvor den foregående torsdag har vært fridag og halve Norge har tatt seg en langhelg, er kanskje ikke optimalt og vil bli forsøkt unngått neste år. På den annen side var det et artig poeng at turneringa ble arrangert på 20-årsdagen for gjenstiftelsen av Ås Sjakklubb; som i 1996 gikk sammen med Ski Sjakklubb og dannet Follo sjakkforening.
 

Resultater:

 1. Per Omtvedt        Stjernen        6½
 2. Hallvard V Ådnøy   Follo           6
 3. Gudmund Stenersen  Stjernen        6
 4. Carl Peter Kirkebø Akademisk       6
 5. Trond Solem        Follo           5½
 6. Bjarte Skår        Follo           5½
 7. Kjell Næssvold     Follo           5½
 8. Aage Mella         Strømmen        5½
 9. Joachim Solberg    Moss            5
10. Torstein Furnes    Follo           5
11. Odd Ristesund      Sjakkameratene  4½
12. Jan Rune Moberg    Follo           4
13. Steinar Simonsen   Follo           4
14. Jon Samset         Follo           2
15. Alf Geir Thowsen   Follo           1

 

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4