Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

NM: Martin Bø slo Agdestein!

Det lakker mot slutten av årets Landsturnering, og mange begynner nok nå at trøttheten kommer sigende. Dagens runde ga ikke like mange poeng som gårsdagen, men +7=2-8 (totalt 8 poeng) er godkjent. Siden Steinar Simonsen og Alf Geir Thowsen møttes innbyrdes i Senior B, var maksimalt oppnåelige poengsum 16 – altså greide vi 50%.

I klasse 1 fikk Torstein Furnes litt betalt for slitet: remis mot Pål K Levang (1863) er sterkt; ratingforskjellen er nøyaktig 200 i Levangs favør. Torstein lå materielt under da jeg besøkte partiet, så det var en sterk prestasjon å holde den stillingen. Men så har han da også fått trening i å forsvare seg i løpet av NM-uka!

I klasse 2 ble det dessverre lang rokade: 0-0-0 poeng på henholdsvis Holger Lange, Jon Kielland-Lund og Rune Taranger. Motstanderne var Svein Folkvord (1668), David Imhof (1552) og Arild Tørum (1653). Sistnevnte huskes best for matchen mellom SMPOAÅ (Stiftelsen Mot Posisjonsspill Og Anerkjent Åpningsteori) og Follo i NM for klubblag. Ut i fra ratingtallene, ville et normalt resultat være Follo-seier med 3,5-0,5, og 4-0 ville ikke være noen overraskelse. Dette mesterskapet ble spilt kort tid etter at Follo sensasjonelt slo Rosenborg i semifinalen (3-2 etter ekstraomganger). SMPOAÅ er hjemmehørende i Trondheim, så da kan man jo bare gjette på hvilket fotballag de heier på. (Nei, det er ikke Ranheim, Nardo, Byåsen, Rødde eller Strindheim …). Trønderne forbannet seg på å få revansje for Troillungans pinlige cup-sorti – og det fikk de: Follo var heldige som greide å karre til seg et halvpoeng i den matchen, så i stedet for 3,5-0,5 ble det 0,5-3,5. Med litt heldig trekning i avslutningsrundene kan både Holger og Rune komme opp i respektable 6 poeng, hvilket vanligvis gir en plassering rett utenfor pallen.

I klasse 3 har særlig Jan Fuglseth og Kjetil Ruud imponert og står med henholdsvis 5 og 4,5 poeng to runder før slutt. De to i toppen har 6 poeng og skal møtes i morgen, de to på 5,5 poeng skal også møtes. Dette betyr at minst 2 av de 4 i toppen må avgi poeng, og da blir det et rotterace mellom de 8 som står med 5 poeng – alle disse får motstandere som også har 5 poeng. De av disse 8 som vinner er definitivt med å kjempe helt i toppen (føler du presset på deg nå, Jan …?) Jans poeng i dag kom mot Otto Brokke (1388), men Kjetil la ned Erlend Leiknes (1388 han også) etter sjofelt nok å ha forsynt seg av madamen hans. Nils Naasen var kanskje ikke helt i slag etter å ha vært i en begravelse dagen før og gikk på et tap mot Arne Unneland (1428). Men der var jo også ratingforskjellen til dels betydelig. Vegard Garmark måtte også ned mot sterk ratingmotstand: Kazim Yilmaz (1398).

I klasse 4 gikk Idun Thorvaldsen på et tap mot Per-Erik Evensen (1004), men han var nok bedre enn ratingtallet skulle tilsi. Det er et fenomen som spesielt forekommer i klasse 4 og 5. Martin Bø slo til med å slå en Agdestein, dessverre ikke Simen sjøl. Syver D Agdestein (667 i september 2012) har kanskje genene i orden, men spillestyrken er nok ikke som visse andre familiemedlemmer. Men et morsomt overskriftspoeng fikk vi i det minste. Hvilket for noen bringer tankene hen på en Østlandsseriematch mellom NTG og Follo på begynnelsen av 2000-tallet. Forspillet til matchen var at Follos lagleder ble oppringt seint kvelden før den skulle spilles: «var det greit at vi spilte i OSS sine lokaler, Simen har nemlig reist til Tyskland for å spille Bundesligakamp og har tatt med seg nøklene til lokalene». Det var selvsagt greit for oss: det var jo kortere reisevei. På NTG-laget spilte blant annet Reidar Agdestein, far til Sjur, Pål, Espen og Simen, og Petra Ornstein, datter av den svenske stormesteren Axel Ornstein. Da moret vi oss med at «vi spilte mot Agdestein og Ornstein». Og som en av spillerne lakonisk sukket: «det var jammen bra vi møtte Agdestein senior og Ornstein junior – og ikke Agdestein junior og Ornstein senior». Med til historien hører også at frøken Ornstein, med en rating på ca. 2000 tapte mot Follos daværende formann. Ikke med til denne historien, men ikke mindre morsomt for det, er følgende bevis på at den samme Simen er en smule distre: en morgen hans assistent på NTG Leif Erlend Johannesen kom inn på kontoret, bemerket han at Simen så mer enn vanlig betuttet ut. «Er det noe som er galt, Simen?». «Ja, du skjønner jeg vet at jeg hadde med baby-bagen med datteren min i, men nå kan jeg ikke huske hvor jeg har gjort av den». Bagen ble raskt funnet av jentene på håndball-linja, og de resterende årene på NTG fungerte finnerne som barnevakter. (Kilde: Hans Olav Lahlum, i løpet av en biltur fra Porsgrunn til Ski.)

I klasse 5 vant Sander Sandvik for andre gang i NM mot en kvinnelig motstander, denne gang var offeret Sandra Nikoline Simula (922). Dermed er han oppe på 4,5 poeng og vil i verste fall ende på 50% – en mer enn godkjent prestasjon. Men sjansen til 6,5 poeng er også til stede, og da kan det bli snakk om å havne på pallen.

I Senior A ble under/overtegnede endelig kvitt hvit-komplekset: de 3 første hvitpartiene endte alle med til dels stygge tap. Roar Thorstensen (1451) er mannen jeg kan takke for et kjærkomment helpoeng. Men det kom ikke gratis: jeg måtte slite i 5 og en halv time før seieren i boks. Men svart var ikke uten sjanser, og en stund så det litt stygt ut. Men selv etter at vi var inne i sluttspillet hadde han sine sjanser, og jeg var redd for å ende opp med en remisstilling med bare a-bonde og springer igjen. Men etter å ha sett litt nærmere på det, er vel konklusjonen at stillingen er vunnet bare ikke bonden går fram til syvenderaden for raskt.

I Senior B ble det lokaloppgjør mellom Alf Geir Thowsen og Steinar Simonsen, et parti som førstnevnte gikk seirende ut av. Med den seieren spratt han opp på 3,5 poeng og ligger an til et hopp i FIDE-ratinga på over 60 poeng. Det burde tilsi noen tusen plasser oppover på lista! Steinar må på sin side ha maksimal uttelling på sine siste to partier for å komme opp på 50%, hvilket slett ikke er noen umulighet.

I Miniputt kunne Thomas Thorvaldsen krabbe helt opp i tetsjiktet med en seier, men dessverre ble det tap mot Aksel Bu Kvaløy (1065). Men 4,5 poeng til nå er uansett sterkt, og med litt flyt fredag og lørdag kan det fremdeles bli et meget sterkt resultat. Men da må spekulative kombinasjoner unngås … Magnus Øyvind Lange remiserte mot Alisha Shehzad (891), og ødela dermed sin statistikk mot henne (2 seire på 2 tidligere partier). Fire poeng hittil er allikevel lovende, og det er fremdeles sjanser til et mer enn godkjent resultat. Men da må tårnbukker som den han gikk inn i for noen runder siden, unngås

Bulletin nr 4 og 5 er nå tilgjengelige.

Dagens quiz: hvilket tidligere Follo-medlem er med blant NM-sponsorene?

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5