Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

Overraskende onsdag

Onsdagens runde ble nesten eneneste lang parademarsj: resultattavla viste til slutt +10=5-1, et «regnestykke» som ser meningsløst ut for alle andre enn sjakkspillere, og kanskje for noen av dem også. Det betyr altså at vi vant 10 partier, spilte 5 remis og tapte bare ett. Været var også perfekt: det fristet definitivt ikke til utendørsaktiviteter. Landsmøteveteraner snakker stadig om tidligere Landsturneringer hvor folk har sittet i bar overkropp og utsondret svette i bøttevis. En turnering i Skien på 1960-eller 1970-tallet nevnes stadig vekk, da hadde man i tillegg at det var stekende varmt ute, satt på varmeanlegget! Gymsalen på Blindern i 1975 trekkes også fram i slike sammenhenger. Oppsal arena har et air-condition-anlegg som virker utmerket: på de få dagene det har vært varmt ute, har temperaturen vært behagelig inne. Kontrasten fra selve hallen og kafeteriaområdet var merkbar. I dag var problemet heller at ble for kaldt inne; utetemperaturen minnet mer om november enn juli. Og regnet bøttet ned deler av dagen på Østlandet, Ås var til og med på TV-nyhetene med en oversvømt kjeller.

I klasse 1 sliter Torstein Furnes fremdeles med å få betaling for strevet: denne gang var det Ragnar Edvardsen (1918) – en av de få sjakkspillerne som har et ratingtall lavere enn antall spilte partier (1981 i Edvardsens tilfelle). Gunnar Bue var forøvrig den første som sprengte denne «grensa». Som i mange av de tidligere rundene holdt Torstein lenge følge med langt høyere ratede motstandere, men som tidligere nevnt er det nettopp her vi ser forskjellen i spillestyrke: den med lavest rating gjør en feil først.

I klasse 2 vaker fremdeles Holger Lange rundt toppbordene: belønningen denne gang var en remis mot Snorre Skrede (1689). Nest år er det kanskje nettopp Holger som rykker opp til klasse 1 og får bryne seg mot spillere med 200 poeng høyere rating eller mer? Jon Kielland-Lund gjorde nettopp som i Trondheim: etter en rad med remiser (4 i år, hele 7 i fjor) tapte han først, og vant så det neste. Så da får vi bare håpe at han endelig har funnet vinnerformelen. Kanskje han til og med vil røpe  den… ? Rune Taranger har vunnet begge sine partier etter den innledende remiskvartetten, i dag mot Åsmund Sem-Johansen (1635), best kjent i Follo for sin mildest talt mislykkede kongegambit i Østlandsserien for noen år siden (kongen ble matt på b3 i trekk 14).

I klasse 3 fikk Jan Fuglseth inn en elegant dronningfangst mot Erling Støre (1343), sønn av Dagbladets legendariske – og omdiskuterte – sjakkspaltist Thor Støre. I likhet med Holger, kan også Jan med litt flytt kjempe helt i toppen. Kjetil spilte lenge med kvalitet over, men med en konge på vandring langt fra hjemmets lune rede, ble til slutt for skummelt å gå ut av remisvarianten med evig sjakk: alternativet var en matt på førsteraden (!) for den svarte monarken. Harald Mottang – gentleman som han er – lot Ingrid Strand få med seg et halvpoeng. Men sjakklig sett er det fullt lovlig å «slå» damene! Våre 2 øvrige representanter spilte ikke: Vegard Garmark fikk poeng på W.O. mot Ahmed Hirsi (1349), mens Nils Naasen måtte gå i en begravelse.

I klasse 4 vant begge våre: Martin Bø har skjønt at damer ikke skal få noe gratis, denne gang gikk det ut over Astrid Sofia Jacobsen (979). Idun Thorvaldsen tok revansje på vegne av damene og svarte med å slå Stein Røste. Han har ennå ikke gjort sin entré på de norske ratinglistene, og nå har Idun bidratt til at han ikke kommer så høyt der heller, uten at hun bør ha dårlig samvittighet for det.

I klasse 5 fulgte Sander Sandvik opp seieren i runde5 med nok en seier, denne gang mo uratede Trond Waage. Med litt god glid på slutten kan dette bli en riktig så pen plassering.

I Senior A spilte undertegnede svart, så derfor hadde jeg i hvert fall reelle sjanser (de 3 hvitpartiene har gitt 0 poeng). Det så riktig nok stygt ut en stund, men om det var motstanderen – Oddvar Solli (1642) – som var for dårlig til å angripe eller jeg som var god til å forsvare meg, skal være usagt. Det hele munnet ut i et tårnsluttspill med en merbonde til meg, men jeg var så overveldet over at jeg hadde unngått tap at jeg ikke helt klarte å holde konsentrasjonen. Dermed ble det «bare» remis, men i denne turneringa er jo det ren bonus.

I Senior B kom det nok en «dobbeltseier»: Steinar Simonsen vant lett mot Odd Rune Hansen (828), her var det forskjell i spillestyrke og ikke minst rutine. Alf Geir Thowsen vant et bondesluttspill med 4 mot 3 bønder på kongefløyen, i tillegg til en ekstra fribonde i a-linja. Sannsynligvis var det vunnet selv uten a-bonden, men med den var det ingen tvil.

I Miniputt er det utvilsomt hardt i toppen: de 5 høyest ratede har 1555, 1393, 1256, 1242 og 1191. Allikevel har våre folk forsynt seg fra poengfatet: i dag vant Thomas over Liam Jansson Rønnestad (839) mens Øyvind Magnus Lange spilte remis mot Jo Frønsdal Engedal (-). Dermed har Thomas 4,5 og Magnus 3,5 poeng, nok til at begge med litt hjelp av et godt smøreteam kan hevde seg høyt oppe.

Fasit for dagen er 12,5 poeng av 16 mulige; en meget sterk prestasjon som det skal bli vanskelig å kopiere – men vi kan jo i det lengste håpe. Resultatene fra Handicaplaglyn pleier ikke å bli offentliggjort, men vi kan jo satse på en kort rapport fra våre representanter på «Lange & Söhne» - David, Holger og Magnus Øyvind Lange. Lagnavnet er inspirert av firmaet A. Lange & Söhne som produserer dyre klokker. Det kan også nevnes at en annen Magnus stilte opp i turneringa, det skulle være unødvendig å nevne etternavnet. Det ble en del sammenstimling rundt ham, ja. På et litt annet plan så fikk jeg gleden av spille en rekke lynpartier mot nyvalgt styremedlem i NSFs sentralstyre Bård Vegar Solhjell i lokalene til Sjakkmani.

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5