Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

"Manda' morra blues"...

Mandagen opprant med flott sjakkvær: overskyet, en lett kjølende vind: helt perfekt! Beklageligvis dro ikke Follos representanter nytte av værgudenes velsignelser. En rask vareopptelling etter morgenrunden viser 4,5 poeng (av 17 mulige) – og da har vi inkludert oddetalls-W.O. til Torstein Furnes. Holger Lange og Kjetil Ruud sto for våre eneste «ordentlige» seire.  Heldigvis ble det en klar bedring i ettermiddagsrunden: 10 poeng  (bare 2 tap).

I klasse 1 fikk Torstein Furnes remis mot Karl Juriloo (1801). Da jeg var bortom partiet, så det stygt ut for vår mann: stillingen var riktig nok materielt lik med Torsteins løper og 5 bønder mot motstanderens tårn og 3 bønder. Men en av Torsteins bønder så ut til å stå for fall, og da regnet jeg med at resten ville falle som et korthus. Men det er mulig Torstein hadde mot-trusler som jeg ikke så i farten – remis blei hvert fall resultatet.

I klasse 2 måtte Holger avgi sitt første halvpoeng: seieren mot Guttorm Andersen (1670) i morgenrunden ble etterfulgt av remis mot Eirik Søreng (1632), en halvveis revansj for tapet mot samme motstander i Østlandsserien 2012/2013. (Tidligere har både Torstein Furnes og Trond Arne Johansen slått ham, mens Jan Fuglseth greide remis så seint som i avslutningsrunden i siste seriesesong). Jon Kielland-Lund gjorde som vi hadde spådd: remiser mot Rune Taranger (1507) og Dag Eriksen (1543). Rune forsøker tydeligvis å overta Jons trone som Follos remiskonge: i mandagens andre parti ble det nettopp remis mot Knut Valle (1599).

I klasse 3 røk Jan Fuglseth på et tap mot veteranen Øyvind Carstensen (1346), men revansjerte seg ved å slå Karl-Johan Rist (1355) på ettermiddagen. Nils Naasen hadde også en dårlig morgen og måtte ned mot Asle Jørgensen (1434), noe Kazim Yilmaz (1398) fikk unngjelde for seinere på dagen: her vant Nils. Enda større poenghøst ble det på Vegard Garmark, som etter 2 innledende tap i helgen først spilte remis mot Tamas Dienes (1301) for deretter å beseire Jarle Pedersen (1343) i ettermiddagsrunden. Våre 3 førstnevnte ble allikevel overgått av Kjetil Ruud, som slo til med dobbeltseier: først mot Gunnar Hellem (1479), så mot Rolf A Olsen (1262). Dermed har ham bedre score mot Hellem enn det jeg har: 100% mot mine «bare» 83,3%. Mine suksesser er dessuten «foreldet»: remisen kom i 1973 (Oslomesterskapet, klasse B), mens seirene kom i 1965 (Vårturnering, OSS, klasse 4) og 1973 (Høstturnering, OSS, klasse 1-2). (ER man først medlem i Sjakkhistorisk forum, så må man holde orden på denslags…) [sjakkhistorie.no]

Her må vi beklage en uteglemmelse: i tillegg til Rune Taranger i klasse 2 har vi også et bimedlem med i klasse 3, nemlig Harald Mottang, Stjernen (bosatt i Vestby). Noen vil kanskje huske at han deltok i klubbmesterskapet i lynsjakk tidligere i år. På Trasop har han slått seg sammen med Jon Kielland-Lund og Rune Taranger i Remis-klubben: på de 3 første dagene har det blitt halvpoeng mot Bjørn Ellingsrud (1206), Karl Egil Ødegaard (1251), Emir Cerkezovic (1482) og Thomas Ager Ryen (-). Veddemål om hvem av de tre musketerene (Jon, Rune og Harald) som først bryter remisgrensen, kan leveres hos Unibet!

I klasse 4 hadde Idun Thorvaldsen en heller dårlig dag på jobben: tap mot Ario Fard (-) og Knut Bævre (978). Men bare hun husker å få i seg en kaffekopp før tirsdagens parti, regner vi med en liten opptur. Martin Bø remiserte mot Trond Nygaard (1095), en av mange skolesjakkspillere som har vært borte fra sjakken i 30 - 40 år eller mer og som har kommet tilbake til folden på grunn av en viss verdensmester, og Idar Evenstad (996). Sannsynligvis koster det noen norske ratingpoeng, men siden Evenstad med sin FIDE-rating på 1510 er den eneste motstander med slik rating, vil Martin paradoksalt nok øke sin FIDE-rating.

Vår mann i klasse 5 – Sander Sandvik - hadde heller ingen spesielt heldig dag på jobben med sine to tap mot uratede motstandere, Arne Vestrheim og Karl Vallevik. Begge har bare en eneste turnering registrert på Turneringsservice i tillegg til inneværende turnering, og dette kan godt være folk som har sittet på internett i årevis men først nå «kommet ut av skapet» som «ordentlige» sjakkspillere. Og sånne folk kan godt være alt for gode for klasse 5.

I senior A fikk under/overtegnede endelig inn en fulltreffer i ettermiddagsrunden. Men først ble jeg utspilt av en god bekjent av Steinar Simonsen: Karsten Ovesen (1595), som for tida camperer i hagen hos Steinar. I en stilling hvor jeg først trodde min løper var sterkere enn hans springer, beviste han det motsatte. Valget mellom å tape en bonde og gå inn i et sannsynligvis tapt tårnsluttspill eller miste en offiser er som regel enkelt: beklageligvis valgte jeg i et spontanøyeblikk av sjakkblindhet det siste forslaget. En form for revansje fikk jeg på ettermiddagen mot Terje Lie (1449). I motsetning til i Trondheim i fjor, hvor det til slutt endte med remis, var det denne gang jeg som ble stående dårlig, men plutselig følte jeg at jeg hadde fått minst utlikning og en liten bonde på kjøpet. Og til min, og ikke minst Jan Rune Mobergs store overraskelse fra sidelinja, greide jeg faktisk å ro helpoenget i land. Jeg tillot meg til og med en liten morsomhet: en bonde som kom fram til førsteraden forvandlet jeg til tårn, og i de 6 sekundene det tok før han slo det nyoppståtte tårnet, hadde jeg 3 tårn på brettet.

I senior B fulgtes Alf Geir Thowsen og den midlertidige campingbestyreren Steinar Simonsen ad: tap på morgenen og remis på ettermiddagen. Steinar tapte mot Tom Steinskog (1204) og remiserte mot Ås-kjenning Thorbjørn Skaug (1093). Ikke så overraskende, Skaug huskes som æresmedlem i Remis-klubben. Samme resultat fikk han jo også mot Alf Geir i runde 2. Alf Geirs mandagsutbytte var tap mot Trond V Braathen (1166) og remis mot Oddvar Nordmark (1199). Follofantene sliter tydeligvis blant gamlegutta, i skrivende stund får vi ikke nok poeng til en premieplass om vi legger sammen  poengsummene for alle 3.

Bedre går det med de aller yngste: både Thomas Thorvaldsen og Øyvind Magnus Lange tapte morgenpartiene mot henholdsvis Julian Munk (1256) og Jonas Alexander Egli (-), men begge kom sterkt tilbake seinere på dagen med seire mot henholdsvis Alexander Øye-Strømberg (752) og Timur Gusarov (-). Denne klassen har nok noe til felles med klasse 5: det er nok en del spillere som er betraktelig sterkere enn det ratingtallet, eller mangelen på ratingtall, tilsier.

For øvrig minner vi om at det er lagt ut et bildearkiv.

Bulletiner utgis ikke lenger på papir, men kan leses på:

http://www.sjakknm2015.no/sjakknm2015/bulletin/Bulletin_nr_1.pdf

http://www.sjakknm2015.no/sjakknm2015/bulletin/Bulletin_nr_2.pdf

http://www.sjakknm2015.no/sjakknm2015/bulletin/Bulletin_nr_3.pdf

 

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5