Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

Sommerens vakreste eventyr

Vårens vakreste eventyr er for lengst avsluttet (neppe med mange deltakere fra Follo sjakkforening på startstreken...). Så da er det jo naturlig at vi får konsentrer oss om sommerens ditto - 8 dager svettende i en diger hangar full av tause sjakkspillere i alle aldre, kjønn og vektklasser. Skjønt tause: i klasse 1 var det i søndagens runde en spiller som "tok en Magnus" - og lot klokka tikke mot 0.00 (i den grad en moderne sjakk-klokke kan sies å tikke) i den tro at han ville få lagt til mer tid. Da han ble klar over flausen, kom det et dypfølt "Faen!" fra den fortvilte taperen, som hadde minst remis i stillingen.

Men Follos garde gjør selvsagt ikke DEN typen tabber, selv om noen av oss kan gjøre mye rart. Som det heter i en av Kjell Aukrusts bøker: "Simen gjorde mye rart. En gang gjorde han i brønnen" - ledsaget av en tegning av nevnte Simen sittende på brønnkanten gjøre sitt fornødne. (Fun fact: Fru Agdestein har i følge Aukrust fortalt at en viss sjakkspiller ER oppkalt etter Aukrusts figur!)

Undertegnede (eller snarere: overtegnede) har ikke klart å følge så nøye med på Follos partier, da jeg på grunn av alle problemene mine motstandere har stilt meg over de to første dagene stort sett har vært lenket til brettet, og det er ikke så mange partier jeg har fått tilsendt heller. Oversikten vil derfor ha et noe flyktig preg, men det får eventuelle lesere bare godta.

I klasse 1 har vi vår kasserer/webmaster Torstein Furnes, men han har nok fått merke overgangen fra klasse 2 - hvor han erobret en sterk 4. plass i fjor og på den måten innkasserte billetten til 1. klasse. Det jeg så av partiene, var at han sto ganske greit et godt stykke ut i partiene, men så begynte nok ratingforskjellen å gjøre seg gjeldende. Roger Sætre (1822) og Tore Langmyhr (1874) ble for mye mot Torsteins 1663. Om det er noen trøst å bli "belønnet" med et W.O.-poeng i runde 3 er vel heller tvilsomt, dessuten er W.O. i den første av mandagens to runder er spesielt kjedelig når man reiser sammen med andre. Vi får bare håpe at poengene begynner å rulle inn på kontoen bare Torstein blir varm i trøya.

I klasse 2 ser det ut til at det er Holger Lange som har tenkt å ta opp arven etter Torsteins bravader i Trondheim i jubileumsåret: 2 strake seire, hvorav særlig den mot Hans-Henry Jacobsen (1678) er sterk ut på papiret, selv om det bare er litt "motvind" de siste par årene som har gjort at Holger har falt fra ned fra det samme ratingnivået som den godeste Jacobsen. Om Holger er konsistent, så gjelder det i like stor grad Jon Kielland-Lund, men beklageligvis dreier det seg om remise, ikke seire. Kristian R Johansen står uten rating, men leter man litt, framkommer det at han har ligget rundt 1700. OG da oppveier det litt for at den andre "remisenten" , Alexander Berezkin, ligger godt under Jons rating: 1469 mot 1587. Men en remis her ligger godt innenfor det akseptable. Men det utdeles ingen ekstrapremie for å spille flest remispartier, selv om Jon i Trondheim i fjor helt klart levde under den villfarelsen med sine 7 remiser i runde 1-7 før han la inn et annet (og feil) gir og tapte i runde 8 men tok seg litt inn igjen og vant i sisterunden. I mandagens morenrunde blir det et internoppgjør mot vårt bimedlem Rune Taranger som også har startet med å være i overkant fredsæl: remiser mot Carl Christian Aarnes (1642) og Jan M Øverås (1624), noe som gir en liten ratinggevinst.

Klasse 3 er vår kvantitativt største, med 4 deltakere: Kjetil Ruud, Jan Fuglseth, Nils Naasen og Vegard Garmark. Av disse har definitivt Jan startet sterkest: beklageligvis gikk det ut over Kjetil i 1. runde. Søndag vant han i følge eget utsagn partiet 2 ganger: etter å ha stått til kliss vinst bukket han stygt og havnet kvalitet under. Men hvite fribønder på e5 og d6 beveger seg fort, og dermed var seieren i havn på ordentlig. Motstander i denne runden var Steinar Lode (1330). Kjetil klarte ikke å revansjerte tapet i internoppgjøret med å ta en seier på søndag, men det ble dessverre et nytt tap, nå mot Emir Cerkezovic (1482). Trøsten får være at han har tapt for høyere ratede spillere i begge partiene. Vegard Garmark har heller ikke hatt noen glid hittil, men motstanden har vært rimelig sterk: internasjonal dommer Karl Johan Rist (1355) og Ola Torstein Endresen (1337), Drøbaknisse som så vidt var innom Follo før han av uforklarlige grunner foretrakk Mosselukta. Vegard er lavest ratet av samtlige i klassen, men han kommer neppe poengløs hjem til Ski, kjenner vi ham rett. Nils Naasen sto lovende i runde 1 mot Werner Solberg (1414), men tapte til slutt. Men han revansjerte seg flott mot John Olav Kroken (1359) i runden etter og er forhåpentlig i siget.  

I klasse 4 har Martin Bø startet flott med 1,5 poeng: først remis mot Peter Scott Munk (1007), deretter en fin seier mot uratede Stig Slorafoss sitt forsøk på å leke franskmann. Heldigvis for Martin hadde Stig glemt pariserloffen hjemme. Idun Thorvaldsen møtte en "halv legende", Vilde Bjerke (1198), datter av André Bjerke, i våre kretser best husket som forfatter av klassikeren "Spillet i mitt liv". Men kulturelle gener hjalp ikke mot Idun, som dermed fikk en fin start på lørdagen. Fullt så bra gikk det derimot ikke mot Trond Munkejord (1178). Men uansett: 50% er en bra start.

Sander Sandvik er ensom forsvarer av Follos ære i klasse 5, og han startet sin NM-karriere med å matte unge Anniken Frønsdal Engedal, et for meg ubeskrevet blad på sjakkhimmelen. I runde 2 ble det remis mot uratede Atle Ruud (Kjetils ukjente bror...?). Betenkningstida med bonustid passer vårt tidsnødsfantom godt, så dette kan fort bli hans eneste Landsturnering i klasse 5.

I de aldersbestemte er undertegnede (stadig overtegnede) Follos eneste representant når vi snakker om hovedmedlemsskap, men når det gjelder geografisk tilhørighet er det flere Follofolk på startstreken, også i favorittsjiktet. Lørdagsrunden ga forsåvidt et forventet resultat: Roaul Abrahamsson (1917) var selvsagt alt for sterk. En tvilsom variant mot fransk førte til en dårlig stilling som ikke ble bedre av et temmelig desperat løperoffer på h7. Søndagpartiet mot Per M Ferkingstad (1361), vinneren av Senior B i Tondheim, ble bare en betinget suksess: forsøket på Falkbeers motgambit (1.e4 e5 2.f4 d5) førte bare til en dårlig utviklet dronningfløy for meg og god stilling for hvit. Heldigvis gjorde hvit noen unødvendige bytter som fikk meg inni partiet igjen, og til slutt var det hvit som måtte finne et skinnoffer for å berge remis.

I Senior B startet Steinar Simonsen bra med en forventet seier mot Robin Guerrero (1039), men i runden etter ble Tore Teigen (1394) for sterk - han i sin tur slo Alf Geir Thowsen på lørdag. I runde 2 ble det en halv revansj på Alf Geir: remis mot Thorbjørn Skaug (1093), remiskonge fra Ås sjakklubb på 1980-tallet og ihuga 1. b4-spiller. Det kan godt tenkes at både Steinar og Alf Geir heller burde prøve seg i Senior A; de lavest ratede der burde det være muig å komme på talefot med. Seniorklassene er så viselig definert at det ikke er noen minsterating som kreves for å spille i Senior A, derimot får man IKKE lov å spille i Senior B hvis man ligger over 1500. 

I den motsatte enden av aldersskalaen har Thomas Thorvaldsen starte best av våre to: seire mot Alex Flåtrud (-) og Teodor Kristoffersen (634). Mandag blir det "hårda bud" mot Julian Munk, som søndag beseiret Magnus Øyvind Lange i et parti som da jeg gikk forbi, så ut som om noen hadde satt ut ekstra mange brikker på brettet, og alt virket låst. Men beklageligvis ble det i stedet "lost". Livia Lindstad (-) blir dermed Magnus' eneste skalp - så langt.

P.S.: lagt inn uten "kroketur"-lesing seint på natt. Også sjakkspillere trenger litt søvn. 

 

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5