Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

Storfint stormestermøte på seniorsenteret!

Bare 13 Follofanter våget å møte Torbjørn Rindal Hansen, internasjonal stormester og seriøs kandidat til en av plassene på Norges lag i det kommende sjakk-OL, til klokkesimultan. Kvelden ble innledet med et både interessant og lærerikt foredrag hvor Ringdal Hansen tok for seg 4 partier og viste hvordan toppspillere som Jusupov og Botvinnik benyttet enkle prinsipper for å forbedre sine egne stillinger. En av de første tingene man skulle se etter i en gitt stilling var hvilken av ens egne brikker som står dårligst, og så prøve å få plassert den brikken på et bedre sted. Dette kan ta mange trekk, men i visse typer stillinger kan man legge slike langsiktige planer og utføre dem uten at motstanderen kan hindre det. Et annet poeng var at det er viktig å spille aktivt når man kan, og hindre motstanderen i å utføre sine planer. Hva som skjer når man gjør passive trekk uten mening, ble demonstrert med et parti fra klasse 3 i en Landsturnering. I stedet for å ta initiativet når man hadde sjansen til det, gjorde de det Kasparov har kalt «halvtrekk»: trekk som gjør ingenting for forbedre ens egen stilling. Her var det nok flere av tilskuerne som kjente seg igjen… Hva som skjer når den ene parten gjør «merkelige» trekk ble demonstrert med et parti Ringdal Hansen hadde spilt mot Gudmund Stenersen, som trådde sine sjakklige barnesko i Ås sjakklubb og nå er han en sterk Mesterspiller. Men Ringdal Hansen viste hvordan han tenkte da Stenersen gjorde noen trekk som så rare ut: etter 40 minutters betenkningstid fant han et aktivt offer som han ikke klarte å analysere til bunns, men brukte sin intuisjon til å konkludere med at aktivitet var mer verdt enn å telle opp materiell overvekt. Partiet endte da også opp med et vakkert mattbilde etter flere kraftfulle ofre.

Den etterfølgende simultanforestillingen var en såkalt klokkesimultan, hvor alle hadde 45 minutter til rådighet til hele partiet. Det ble mye stress for Ringdal Hansen da han i flere partier hadde brukt for lang tid, og mot Martin Stensland klarte han ikke å fullføre partiet innen de 45 minuttene. Dermed ble Stensland den eneste som vant sitt parti. Utover det var det en til som tok poeng: Torstein Furnes, som greide remis. Dermed ble sluttresultatet Ringdal Hansen 11,5 – Follo sjakkforening 1,5.

Oppslutningen var nok litt skuffende, det er virkelig synd at ikke flere benyttet seg av denne muligheten til både spille mot, og lære av, en av Norges aller beste sjakkspillere!

Partiene vil bli lagt ut på hjemmesiden etter hvert.

March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31